مقالۀ زیر با موضوع بررسی علمی آفات زعفران متعلق به خانم ربابه نادعلی نژاد، کارشناس علوم سیاسی و کارشناس ارشد الهیات است و پیشاپیش از ایشان بابت متن روان و علمی ایشان سپاسگزاریم. لازم به ذکر است که بنا به اصل امانت داری، ما متن ایشان را بدون تحریف و با حفظ سبک ایشان در اینجا بارگزاری کرده ایم.
زعفران یکی از گرانبهاترین گیاهان در جهان سلطان ادویه جهان است و از جنبه های گوناگون اجتماعی ،اقتصادی، دارویی و… جایگاه مهمی در کشاورزی دارد .حدود 90 درصد از تولید زعفران در ایران است .زعفران از خانواده زنبقیان می باشد که قسمت مورد استفاده گیاه انتهای خامه و کلاله است. تنها گياهي است كه واحد خريد و فروش آن به جاي تن و كيلو مثقال و گرم است و کشت زعفران در ایران به سالهای قبل از میلاد بر می گردد.
زعفران از طریق پیاز تکثیر می شود که در اصطلاح گیاهشناسی به بنه مرسوم است. مهمترین کاربرد زعفران، استفاده از آن به عنوان چاشنی غذا است. همچنین فواید پزشکی زعفران نیز بسیارند. زعفران مانند بقیه گیاهان دارای آفات مختلف است که در مزارع زعفران فعالیت دارند و باعث خسارت می شوند. چون بنه های زعفران 5تا7سال در زمین می مانند، باید بنه های سالم انتخاب شوند وقبل از کاشت با قارچ کش ها ضدعفونی شوند. زعفران کمتر ازدیگر گیاهان در معرض آسیب بیماری ها قرار گرفته است. در این مقاله به بررسی آفات زعفران خواهیم پرداخت.
عوامل زیستی خسارت زای گیاهان را به طور کلی آفات گیاهی می گویند و این مسئله در مورد گیاه زعفران و آفات زعفران نیز صادق است. در تعریف آفات گیاهی آمده است: «هر گونه، زیر گونه یا بیوتیپ گیاهی، جانوری یا پاتوژنی که باعث آسیب، خسارت و یا مرگ گیاه و محصول گیاهی شود».
آفات زعفران و به طور کلی آفات گیاهی میتوانند همراه با گیاه، اندام و محصول گیاهی زنده، بذور و اندامهای گياهی تکثیرشونده غیرجنسی (مثل پیاز، غده، نهال، پیوندک، قلمه، ریزم و پاجوش)، حشرات، حیوانات ناقل، انسان، باد و توفان و باران، آب و خاک، ماشینآلات و ابزارهای کشاورزی و باغبانی، وسایل حملونقل محصولات گیاهی، بستهبندیهای چوبی از مناطق بومیبه مناطق غیربومیو یا از مناطق آلوده به مناطق غیرآلوده منتقل شوند.(اصغری 1396)
به طور کلی دسته بندی های متنوعی می توان از آفات و بیماریهای زعفران و نیز آفات پیاز زعفران داشت که برخی از آن ها را در پایین خواهیم آورد:
موش ها .خرگوش ها، تشی، آهو و گوزن
یکی از دلایل تمایل جوندگان به گیاه زعفران رشد آن در فصول سرد سال است که رشد گیاهان دیگر بسیار پایین است. به همین دلیل جوندگان را می توان یکی از آفات مهم زعفران دانست.
از دیگر جوندانی که عامل آفات زعفران هستند می توان به موش ها اشاره کرد.انواع گوناگون موش ها که به مزارع زعفران حمله می کنند عبارتند از:
یکی از راههای مهم شناسایی وجود موش در زیز زمین ضعیف شدن برگ ها و زرد شدن برگها می باشد.
یکی دیگر از آفات زعفران آهوها و گوزن هایی هستند که در زمستان به دلیلکمبود علوفه از کوه پایین میآیند و خسارت ایجاد میکنند. پرچین می توان راه مناسبی برای مبارزه با آفات زعفرانی که جنش وحوش هستند باشد.
این قارچ به سطح پیاز حمله کرده، بر روی آن لکه های قرمز رنگ ایجاد و به به داخل پیاز نفوذ می کند باعث پوسیدن و خشک شدن برگ ها می گردد.
کشاورزان به این بیماری سیاهک زعفران می گویند.این قارچ ها بر روی برگها و غده ی زعفران قرار گرفته و به تدریج گیاه را از بین می برند . برای مبارزه با این بیماری اندامهای آلوده گیاه را از مزرعه خارج نموده و در محلی می سوازانند تا از اتشار آن جلوگیری شود.(عنبرانی،1365)
مباره با انواع آفات زعفران می تواند متفاوت باشد. برای مثال، چنان آفات زعفران از نوع جوندگان و به طور خاص موش ها باشند، (که از خطرناکترین آفات پیاز زعفران هستند) می توان از طریق زیر عمل کرد:
یکی از مشکلات اساسی زعفران کاران وجود علف های هرز به عنوان یکی از آفات مهم زعفران می باشد .زعفران به علت دارا بودن ساقه کوتاه و برگهای باریک از نظر رقابت با علف های هرز گیاه ضعیفی بوده و علاوه بر این چون یک گیاه چند ساله است علف های هرز اعم از یک ساله و چند ساله در مزارع زعفران از انبوهی زیادی برخوردار است و از این رو از مهمترین محدودیت های زراعت به شمار می روند. (Rashed mohasel 1992) مبارزه با آفات زعفران هنگامی که از جنس علف هرز باشند چندان آسان نیست و نیاز بخ دقت و مراقبت بیشتری از همیشه دارد.
گياه زعفران از سال سوم به بعد یعنی در سال اوج باروري، مورد تهاجم علفهای هرز (به ویژه انواع چند ساله پهن برگ) و آفات و بیماریهای زعرفان قرار ميگيرد. در کتاب بیماریهای مهم گیاهان دارویی به این آفات و بیماریهای زعفران اشاره کرده است:
در سالهای اخير بيماری باکتریایی به نام پوسيدگی خشک پیاز زعفران در مزارع خراسان رضوی شايع شده است و آن را نیز می توان به نوعی یکی از انواع آفات زعفران دانست.مهمترین راه انتقال عامل بیماری پوسیدگی خشک پیاز زعفران از طریق شته های آلوده است. پیازهای آلوده در مزارع جوانه نمیزنند و در مناطق آلوده سبز نمیشوند. (زکی عقل.خرم دل.کوچکی..1400)
سیاهک زعفران، پوسیدگی پیاز زعفران، پوسیدگی های فایتوفترایی و رایزوکتونیایی، پوسیدگی ذغالی، پژمردگی فوزاریومی و باکتریها جزء مهمترین بیماریهای زعفران هستند که در اکثر مناطق زعفران کاری دنیا گسترش داشته و در صورت آلودگیهای شدید خسارت زیادی ایجاد میکنند .(شاملی .1397) بدین ترتیب، یکی از مهمترین راههای پیش از پوسیدگی پیاز زعفران، خرید پیاز زعفران مرغوب است.
استفاده از آبیاری تابستانه در سالهای اخیر در برخی از شهرستانها موجب ایجاد آلودگی شدیدتری شده است که آن را نیز می توان به نوعی یکی از انواع آفات زعفران دانست. به طوریکه هم اكنون بيشترين آلودگي در شهرستانهاي تربت حيدريه، زاوه، نصرآباد، تربت جام، نیشابور و چناران مشاهده شده است.
تأثیر بالای آفت کشی گیاهان رزماری؛ ماده اصلی موجود در برگ و سرشاخههای گیاه رزماری را روغن فرار تشکیل میدهد. ترکیبات عمده موجود در این اسانس بورنئول، سینئول، بورنیل استات و کامفر میباشد. تحقیقات نشان داد که اسانس رزماری میتواند به عنوان یک کنه کش در کنترل کنه تار تن دو لکهای استفاده شود.(یوسف زاده، جبله، اولیایی ترشیز، احمدیان 1397) روشهاي غیرشیمیایی غالباً در مورد بیماريهاي پس از برداشـت محصولاتی مانند میوه و سبزي توصیه میشود. در خصوص پیازهای زعفران که مصرف خوراکی ندارند، میتوان با استفاده از سموم پوسیدگی پیاز را تا حـد قابـل ملاحظـهاي کنتـرل کرد و به مبارزه با آفات زعفران پرداخت.(سعیدی زاده 1393)
در این مقاله به آفات مهم زعفران و نیز بیماریهای گیاه زعفران پرداختیم. همچنین برخی از روش های مبارزه با آفات زعفران را نیز یاد گرفتیم که می توانند به حفظ سلامت زعفران ما کمک کنند. اطلاعاتی که در این مقاله آمده کانلا بنیه علمی داشته و می توانند در پژوهش هایی که پیرامون آفات زعفران انجام می شود نیز مورد اسنتفاده قرار گیرند.
منابع