سلاااااااااااااام به زعفروشی های عزیزم چطورید؟ رسیدیم به مبحث آبیاری گیاه زعفران، و اینجاست که من مقاله رو دو تا می کنم یکی برای آبیاری گیاه زعفران در زمین کشاورزی و یکی هم آبیاری گیاه زعفران در گلدان و سبد میوه .
همون طور که می دونید، زعفروش یه طرح داره که مشتری هاش پیاز زعفران رو توی گلدان و سبد میوه داخل خونه ها می کارند با عنوان ” آبان امسال گل زعفران رو توی خونت بچین”
و مدل آبیاری کسایی که توی منزل زعفران کاشتن با کسایی که در زمین زعفران کاشتن کاملا متفاوت هست، چرا که ؟ عمق کاشت و میزان نگه داری رطوبت در گلدان با زمین کشاورزی فرق داره و برای همین هم هست که آبیاری هاشون متفاوت هست. در این مقاله قراره به آبیاری زعفران در زمین کشاورزی بپردازیم.
این مقاله نهم از سری مقالاتکاشت زعفران زعفروش است.
زعفران یک گیاهی هست که به طور معمول نیاز به 4 آب اصلی داره، که بعضا در شهر هایی که در دی و بهمن و اسفند بارندگی و برف زیادی باریده این آب به 2آب تقلیل پیدا می کنه. اما اگر بارندگی متوسط بوده نیاز به 4 آب اصلی پیاز زعفران داره. و یک آبیاری در تابستون هم هست که درگوشی هست برای کسایی که تا آخر مقاله من رو همراهی می کنند.
زمان های آبیاری زعفران کی هست ؟
آبیاری گیاه زعفران
زمان آبیاری
نکات مهم این آبیاری
اهمیت آبیاری
آب اول : بسار آب
اول مهر (مناطق سردسیر) آخر مهر ( مناطق گرمسیری )
آبیاری کاملا عمیق انجام بشه و خوب خوب آب بدید.
بسیار بالا و حیاتی
آب دوم : زاچ آب
بعد اتمام گل های زعفران ( آخر آبان – آذر ماه )
حتما کود پتاس بالا به زمین بدید، کود اوره که همون کود سفید هست هم توصیه اکید میشه. بعد آبیاری کنید.
بالا
آب سوم : کولش آب
اسفند ماه
اگه بارندگی کم بوده حتما این آب رو بدید و محلول پاشی روی برگ فراموش نشه . زمستان تون برف و باران چطور بوده ؟ کم بود حتما این آب رو بدید
متوسط
آب چهارم : زرد آب
با زرد شدن برگ های زعفران؛ آخر فرودین ( مناطق گرمسیری) نیمه اردیبهشت ( مناطق سردسیری)
آبیاری اش ضرورت نداره چرا که باران های بهاری هست و به باران اکتفا می کنن اگر باران نبود حتما آب رو بدید.
متوسط
آب پنجم : آب تموز
مرداد ماه
آبیاری خطرناکی هست، درست اتفاق بیفته افزایش عملکرد رو داره، بد اتفاق بیفته باعث کنه و قارچ زمین زعفران میشه و پیاز ها رو از بین می بره، عین شمشیر دو لبه. یکسری ریزه کاری داره که راحت نمیشه به همه گفت انجام بدن یا ندن. باید زمین بررسی بشه.
بستگی داره
جدول آبیاری گیاه زعفران در طول یک سال زراعی
اولین آبیاری زعفران، بسار آب
مهم مهم مهم ترین آبیاری شما این آبیاری هست، خوب به حرف هام گوش کنید چون نکات و ترفند های مهم اینکه گل بیشتر برداشت کنید یا نکنید یکی اش توی همین آبیاری هست.
از اهمیت این ابیاری بخوام بگم این هست که اگر می خوای اول گیاه زعفران ات علف سبز در نیاره و میزان گل زعفران بیشتری جواب بده زمان این ابیاری رو رعایت کنید!
در مناطق سردسیر اواخر شهریور هفته اول مهر زمان ابیاری هست بهتر بگم. هر وقت زمین تون رو کندید و دیدید پیاز زعفران تون 4-5 سانت تیزغانه زده یعنی موقع ابیاری رسیده.
در مناطق گرمسیر اواخر مهر زمان ابیاری شون هست، و باز روشن تر بگم هر وقت اختلاف دمای شب و روز به 13-15 درجه رسیده باشه.
اگر این ابیاری زود تر یا دیر تر اتفاق بیفته اول برگ های گیاه زعفران تون بیرون می یاد بعد گل هاش و عایدی اش هم کمتر هست اینجوری!
دو نکته بسیار مهم در اولین آبیاری زعفران
سله شکنی انجام بدید بعد از گذشت 7 روز از آبیاری، یعنی خاک روی زعفران را باید شخم بزنید اما نه اونقدر شخم عمیقی که به پیاز ها اسیب برسد. در جلسه سله شکنی با این فرآیند بیشتر می تونید آشنا بشید.
عمق آبیاری عمیق باشه، که کل پیاز های زعفران بهشون اب برسه ،برای زمین های کشاورزی که غرقابی آب می دید، کامل بزارید زمین سیراب بشه باید به 30 سانتی متری زمین آب برسه این اولین آبیاری آبیاری سنگینی هست، چرا که زمین تشنه هست و تا قبلش آبی به زمین داده نشده.
دومین آبیاری زعفران؛ زاچ آب زعفران
آبیاری دوم زعفران: که بهش زاچ آب گفته میشه بعد از فصل گلدهی زعفران هست که 20 روز بعد ازگلدهی زعفران اتفاق می یفته؛ اواخر آبان یا اواخر آذر اتفاق می یفته.
درواقع اسمش می دونید از چی اومده از زن زائو، زمین زعفران عین یک زن که زایمان کرده و گل های زعفران از دلش آومده بیرون تشبیه کردن و بهش گفتن زاچ آب .
پس یکی از مهم ترین آبیاری هاست چرا که دیدید، بعد از زایمان یک خانم رو چقدر تقویت می کنند و تحویل می گیرند که انرژی از دست رفته اش برگرده؟ ما هم دقیقا توی این آبیاری قراره همین کار رو بکنیم، چطور؟ با دادن کود اوره یا همون کود سفید و دادن کود پتاس بالا و بعد آبیاری نیمه عمق به زمین زعفران.
برای شناخت کود ها و تغذیه گیاه زعفران در مقاله مخصوص به خودش همه رو توضیح می دم ولی اینجا همین قدر بدونید که این آبیاری همراه هست با دادن کود به زمین.
سومین آبیاری زعفران؛ کلش آب
آبیاری سوم زعفران : سومین آبیاری که گیاه زعفران نیاز داره بهش کلش آب می گند و زمان اش اسفند ماه هست، اگر در شهری هستید که بارندگی اش خوب هست نیازی به این آب به اون صورت ندارید، ولی اگر بارندگی تون کم بوده و یا گلدون توی خونه بوده و بهش اب بارون نرسیده باید اب اسفند رو بهش بدید.
در برخی از مناطق خراسان، این آخرین آبیاری گیاه زعفران محسوب میشه و بعد از عید دیگه به زمین زعفران شون آب نمی دن، چرا که بر این باور هستن بعد از عید باران فصلی می یاد و نیازی نیست به مزرعه زعفران آبی بدن و برای همین کلش آب رو آب آخر زمین زعفران در نظر می گیرند.
چهارمین آبیاری زعفران؛ زرد آب
آبیاری چهارم زعفران : چهارمین آبیاری که بهش زرد آب گفته میشه ، با زرد شدن برگ های گیاه زعفران باید این آب آخر بهش داده بشه؛ زمان اش تقریبا اواسط یا اواخر فرودین هست.
این آبیاری اخرین ابیاری زعفران هست و دیگه بعد از این اب پیاز زعفران به خواب می ره و دیگه نباید به هیچ عنوان شما بهش اب بدید، چرا که باعث پوسیدگی و به هم ریختن خواب پیاز زعفران میشه.
باز هم این آبیاری جز الویت های کشاورز های سنتی نیست، همون طور که گفتم باران های بهاری رو برای زمین کافی می دونند، ولی اگر در شهری شما هستید که باران نباریده و به اندازه کافی نبوده حتمااااااااااااااااااااااا این آب رو به زمین زعفران تون بدید.
پنجمین آبیاری زعفران ؛ آب تموز
این آبیاری بستگی به زمین تون و شرایط زمین زعفران داره، به همه اصلا توصیه نمیشه. و شاید بر خلاف هر مقاله و نوشته ای روی سایت ها باشه
ولی درگوشی من فاطمه درویشی به شما ها اینه این تکنیکی هست که کشاورز های با تجربه قدیمی خراسان استفاده می کنند.
عین شمشیر دولبه است، غالب شون که درست این آبیاری رو استفاده می کنند دو مزیت مهم براشون هست.
مزیت اول : میزان عملکرد مزرعه زعفران افزایش پیدا می کنه.
این مورد رو حتی تحقیقات و پژوهش ها هم تایید اش می کنه که آب تموز روی افزایش عملکرد مزرعه تاثیر مثبت داره.
مزیت دوم : برداشت گل زعفران زودهنگام
گلدهی شون از تمام زمین های دیگه زودتر اتفاق می افته و در پیک برداشت زعفران نمی افتند و هزینه برداشت گل و پاک کردن گل زعفران شون کاهش پیدا می کنه.
معایب آبیاری مزرعه زعفران در تموز
پیاز زعفران در تابستان خواب هست، و آبیاری باعث میشه که رطوبت زمین افزایش پیدا کنه و کنه که یکی از مهم ترین آفت های گیاه زعفران هست شروع می کنه به فعالیت و تکثیر میشه و فعالیت اش بیشتر میشه و این باعث از بین رفتن پیاز های زعفران میشه.
در حقیقت گرمای تابستان و رطوبت عاملی هستن برای تکثیر کنه ها و زیاد شدن شون و این یعنی از بین رفتن پیاز زعفران در زمین هایی که مستعد کنه هستن بالاست و به جای افزایش عملکرد گاهی باعث کاهش عملکرد میشه و برای همین میگم آبیاری تموز یک شمشیر دولبه است.
جمع بندی و توصیه زعفروش
به پایان مقاله آبیاری گیاه زعفران در زمین کشاورزی رسیدیم، لپ کلام و جان کلام رو بخوام بهتون بگم این هست که از این 4 آب اصلی به جز آب تموز هر چی بیشتر آب بدید موقعی که گیاه زعفران زنده هست به نفع شماست. و زمین وضعیت اش بهتر میشه و بدتر نه.
پس توی آبیاری درصورتی که توان و موقعیت اش رو دارید حتما از مهر تا فرودین آب بدید به زمین که باعث درشت شدن پیاز زعفران و وزن گل های زعفران تون میشه و این مثبته.
کشاورز های سنتی، غالبا 2 آب اصلی رو می دن و آب سوم رو اگر شرایط جور شد اگر هم که نه اصلا آب نمی دن. برای همین عملکرد مزارع زعفران چیزی حدود 4-3 کیلوگرم در هکتار هست. اگه دنبال افزایش عملکرد مزرعه زعفران تون هستید حتما به آبیاری دقت کنید.
و دو جلسه بعدی من قراره درباره کود دهی و تعذیه گیاه زعفران صحبت کنم و بعدش هم درباره آفات و بیماری های گیاه زعفران درصورتی که علاقه مند به این مباحث هستید حتما سلسه مقالات کاشت زعفران زعفروش رو تا آخر دنبال کنید.
راستی یادم شد، شما تجربه و نظری درباره آبیاری های زعفران ندارید؟ توی شهر یا روستا یا محل زندگی شما چجوری هست؟ مزرعه زعفران رو چه بازه هایی آبیاری می کنید؟ توی بخش نظرات پایین همین مقاله برام بنویسید تا هم من و هم سایر مخاطب های زعفروشی از خوندن شون لذت ببریم.
خرید پیاز زعفران برای کاشت در گلدان و باغچه خونه [ همین الان کلیک کن]
تعهد بزرگ تر از خودم " خلق ثروت برای کشاورزها " است.
خلق یک برند جهانی، و گرفتن بازار های جهانی در حوزه کشاورزی اولین گامی هست که به سمت تحقق تعهدم بر می دارم.
داستان زندگی من، همون داستان زعفروش هست، می تونی داستان زعفروش رو بخونی و بیشتر من رو بشناسی.
اگه باز هم بیشتر دوست داشتی من رو بشناسی برو توی سایت fatemehdarvishi.ir و اونجا درباره شغل و دانشگاه و پروژه ها و تجربیاتم همه چیز رو گفتم.
سلام
تو مازندران من پیاز رو تو گلدون کاشتم گذاشتم زیر پارکینگ آخر شهریور که الان هست بهش کامل آب دادم
سری بعدی بهش کی آب بدم و چه زمانی بهش کود بدم؟
کلا زیر پارکینگ باشه یا بزارم تو فضای باز؟تو فضای باز اکثرا بارون میزنه اشکالی نداره؟
سلام مازندران اب و هوای معتدل داره شما هفته دوم مهر یا بهتره بگم 8 مهر به بعد دیکه بهش اب بدید
هر ماه تا اخر اسفند به کلدان اب بدید
کود ها رو موقع ابیاری بهش بدید مثل کود سه بیت رو محلول پاشی کنید روی برگ های گیاه هر زمان برگ های سوزنی اش اومد بیرون اون موقع با کود های مثل سه بیست محلول پاشی کنید.
کلا گیاه از الان به بعد زنده است پس بارون براش هیچ اشکالی نداره
کی بارون بده ؟ زمان خواب گیاه!
ولی الان که گیاه تا فروردین ماه زنده است و ایرادی نداره از این بابت
Vel eros amet amet mauris a habitasse scelerisque? Vel urna dis et, placerat phasellus, diam in! Placerat nec facilisis, tortor tristique. Arcu placerat sagittis, velit lorem scelerisque egestas. Lundium et, ultrices, et tempor vel proin est! Lundium sociis ac, ut ultricies ridiculus ultricies pulvinar scelerisque et adipiscing auctor, urna platea non rhoncus magna egestas montes platea sed porta nisi porta, mus integer porta elit.
فاطمه بیات از اصفهان، مربا گلبرگ زعفران و شربت گلبرگ زعفران رو درست کردن و دستور پخت اش و عکس ها اش رو برای ما فرستادن
همین الان می تونی فایل اش رو دانلود کنی
کاقیه شماره تماس و اسم تون رو وارد کنید
یه لحظه صبر کن، یه پیشنهاد خوب دارم
فاطمه بیات از اصفهان که بعد از خوندن این مقاله، مربای گلبرگ زعفران رو درست کردن تک تک تجربیات شون رو به صورت گام به گام بهمون گفتن، اگه دوست داری تجربه های فاطمه خانم بیات رو بخونید، همین الان می تونی دانلود کنی
سلام
تو مازندران من پیاز رو تو گلدون کاشتم گذاشتم زیر پارکینگ آخر شهریور که الان هست بهش کامل آب دادم
سری بعدی بهش کی آب بدم و چه زمانی بهش کود بدم؟
کلا زیر پارکینگ باشه یا بزارم تو فضای باز؟تو فضای باز اکثرا بارون میزنه اشکالی نداره؟
سلام مازندران اب و هوای معتدل داره شما هفته دوم مهر یا بهتره بگم 8 مهر به بعد دیکه بهش اب بدید
هر ماه تا اخر اسفند به کلدان اب بدید
کود ها رو موقع ابیاری بهش بدید مثل کود سه بیت رو محلول پاشی کنید روی برگ های گیاه هر زمان برگ های سوزنی اش اومد بیرون اون موقع با کود های مثل سه بیست محلول پاشی کنید.
کلا گیاه از الان به بعد زنده است پس بارون براش هیچ اشکالی نداره
کی بارون بده ؟ زمان خواب گیاه!
ولی الان که گیاه تا فروردین ماه زنده است و ایرادی نداره از این بابت