چرا پیاز زعفران هام اینقدر ریز شدن؟ من که پیاز های خیلی درشتی کاشتم این تیله ها چیه الان توی گلدون من؟
خیلی از شمایی که از ما یا جاهای دیگه خرید پیاز زعفران انجام دادید پیام دادین و از ما دو تا سوال بالا رو پرسیدین. تو این مقاله می خوام به این دو تا سوالتون به طور کااااااااامل جواب بدم. چجوری؟ الان عرض می کنم خدمتتون.
این یه اعتراف هست و واقعا هر چی داخل این مقاله میگم کاملا تجربی و بر اساس داستان خودم هست، داستان اولی که میگم شاید بد باشه بگن این اعتراف رو کرده و وجه خوبی نداشته باشه ولی من هیچ اهمیتی به این نمی دم و برام این مهمه که هر مقاله رو می خوام بنویسم بر اساس تجربه باشه.
و داستان دوم بر اساس واقعیت نگفته در بازار کاشت زعفران گلخانه ای هست که هیچ کسی بهتون نمی گه؟!
داستان اول
تابستون 1400 منم هوس کاشت زعفران کردم و شروع کردم توی گلدان های به ارتفاع 15 سانتی متر و 20 سانتی متر زعفران رو کاشتم. آبان هم گل های زعفران زیباشون رو چیدم و به انتظار این بودم حالا آذر و دی ماه پیاز هم تکثیر میشن و سال بعدش من هر یه دونه پیازم 3-4 تا شدن آخ جون چی بهتر از این؟!
آخر فرودین گلدون هام برگ هاشون زرد شدن و من گذاشتم گوشه حیاط . گویا یه گربه ای می خوره به یکی از گلدون ها که لبه بوده و گلدون اش شکسته بود رفتم و از سر فضولی و کنجکاوی خاک ها رو زدم کنار دیدم یا خداااااااااا
اینها چیه؟
واقعا تعجب کرده بودم و جا خورده بودم این تیله های کوچیک چین ؟ به تصویرشون دقت کنید
من پیاز به اون بزرگی 15-10 گرم کاشتم الان اینها که شکل نخود ان شدن زعفران های تکثیر شده من ؟؟
این ها یعنی سال بعد می خوان گل بدن به من ؟ بعید می دونم
و اماااااااااااااا سوال بسیااااااااااااااااار مهم که اینجا به وجود می یاد. چرا پیاز ها اونقدر کوچیک شدن ؟
5 دلیل کوچک شدن پیاز زعفران
عمق کم کاشت زعفران
عمق کم کاشت، صد هزار بار این رو خوندم و حتی به صورت تجربی که پدر و اقوام ام توی زمین کشت می کنن عمق 20 -25 سانت رو برای کاشت زعفران همه در نظر می گیرند.
من اومده بودم توی گلدونی که 15 سانت ارتفاع داشت و اول اش رو پوکه ریختم و بعد 5 سانت خاک و بعدش پیاز زعفران و در اخر 7-8 سانت روی پیاز زعفران خاک ریخته بودم .
چرا این رو دلیل اصلی و واقعی اسم می برم؟ چون علاوه بر گلدان با یک خاک یکسان و در یک روز هم توی سبد میوه زعفران کاشت کردم هم توی باغچه خونه و هم توی گلدون ها و تنها پیاز های گلدونم این بلا سرشون اومده بود بقیه پیاز های توی باغچه و سبد رشدشون خیلی خیلی بهتر بود.
رطوبت و آبیاری گیاه زعفران
رطوبت و آبیاری : شما وقتی توی عمیق زیاد مثلا زمین یا سبد بزرگ می کارید میزان خاک تون بیشتره و میزان رطوبتی هم که نگه می داره بیشتره تا اینکه توی گلدون 10-15 سانتی بکارید که خیلی سریع خاک اش خشک میشه. اگر توی گلدون یا سبد کاشتید آب بیشتری بهش بدید یعنی تعداد دفعات آبیاری رو بیشتر کنید. (همینطور روی این مقاله کلیک کنید تا توضیحات بیشتری بهتون راجع به کاشت زعفران تو گلدون بدم.)
بافت خاک و تراکم در کاشت زعفران
خاک تون اگه خیلی سبک باشه اصلا تکثیر نمیشه پیاز زعفران و عملا خشک میشه، و حتی در آذر و دی ماه ریشه هم پیازتون نمی زنه فقط مقداری برگ کم می ده و خزان اش هم زودهنگام میشه. و پیاز ها همون طور که کاشته بودید بدون تکثیر باقی می مونن
اگر بافت خاک سنگین باشه دو اتفاق رخ می ده اول : به خاطر اینکه آب زیاد توش می مونه و خروج اش سخته احتمال پوسیدگی پیاز بالا می بره دوم : بافت سنگین خاک تکثیر و حتی جوانه زنی رو برای پیاز های زعفران سخت تر می کنه.
بهترین بافت خاک همون لومی شنی هست که بهش میگن، یعنی وقتی خاک نم دار رو توی دست تون می گیرید و محکم فشار می دید از هم می پاشه خوبه اگه حالت توپ گلی پیدا می کنه یعنی زیادی تراکم خاک سنگینه
و توی مزرعه اگه دقت کنید همیشه کود گاوی به زمین می دن که خاک رو یکم سبک کنن خلل و فرج داخل بافت خاک باشه.
تغذیه گیاه زعفران
این عامل باور کنید خیلی خیلی خیلی مهمه مخصوصا برای مزارع، یعنی خیلی ربط مستقیمی داره به اینکه پیازتون کوچیک بشهه یا چند تا گل می ده؟ (راستی، اگه می خوای بدونی یه پیاززعفران چندتا گل می ده؟ یه سر به این مقاله بزن)
من مزارع زعفران زیادی رو دیدم، همین موضوع تغذیه اینقدر مهمه که گل زعفران یک زمین رو تا 2.3 دهم برابر تغییر می ده ( تجربه شخصی )
پس این نکته رو در کوچک شدن پیاز های زعفران دست کم نگیرید
چی باید به گیاه زعفران بدیم ؟ کود های مورد نیاز زعفران چیه ؟ این مورد رو در یک مقاله جداگانه دیگه ای مفصل باید توضیح بدم ولی همین اندازه بدونید که اگر توی گلدون و سبد نکاشتید و توی زمین بوده و باز پیاز های زعفران تون کوچیک هستن دلیل اش چیه ؟
سن مزرعه زعفران
ببینید پیاز مزرعه ای که 3-4 ساله هست فرق داره با پیاز زعفران 12 ساله. پیاز پیازه نه !!!!!!!!
پیاز زعفرانی که 12 ساله توی یک زمین هست از اثر تکثیر زیاد و جا کم بودن اش قپه هاش خیلی متمایز هست با قپه پیاز زمین 3-4 ساله ای که هنوز جا توی زمین زیاد داره و راحت می تونه خودش رو تغذیه کنه و راحت تر هم می تونه تکثیر کنه.
و رنگ پیاز زمین جوان روشن تره، پیازش درشت تره، و کم پوشال تره ولی پیاز زمینی که سن اش بالاست ، تیره است تعداد پیاز ریزش بسیااااااار زیاده و میزان پوشال اش خیلی زیاده که همین گول می زنه ادم رو فکر می کنه پیاز درشته ولی دست که می زنید می بیند حجم زیادی اش فقط پوشال هست نه پیاز از تکثیر پیاز ها در این سال ها کلی پوشال به جا مونده.
زمین اگه سن اش زیاد باشه شما صد کودبدید ، اتفاق بزرگی رخ نمی ده باید پیاز ها رو از زمین بکنید و ببرید در زمین دیگه ای با فاصله بکارید.
و اما بریم سراغ داستان دوم
محمود آقا از شهرستان بردسیر استان کرمان، با هزار تا هوا و هوس بعد از بازنشستگی تصمیم میگیره برره سراغ کاشت زعفران گلخانه ای آخه شنیده خیلی درآمد داره و توی یک اتاق 24 متری می تونه 10 کیلو سرگل زعفران تولید کنه . به چه بهتر از این فکر کن فقط 24 متر اتاق و 10 کیلو سرگل زعفران که الان حساب کنیم میشه 300 میلیون کی بدش می یاد ؟ از همچین درآمد عالی با کمترین فضا و جا ؟
اولش که هزینه سنگینی بابت پیاز زعفران و رطوبت سنج و خرید تخته و سبد و دستگاه تهویه و… می ده به امید اینکه هر ساله 300 میلیون داره دیگه .
سال اول که هزینه خودش رو نمی ده اقا محمود میگه عب نداره سال بعدی جبران میشه ، ولی ای وای من یه اتفاق خیلی عجیبی افتاده
قرار بود خرداد که پیاز ها رو از زمین می یاره بیرون پیاز هاش 3 برابر بشند و این سالی بود که قرار بود اقا محمود به سود برسه ولی چی شده؟ چرا پیاز ها اینقدر ریز میزن ؟ اقا محمودی که کلی پول کارگر داد تا پیاز های بالای 15-20 گرم اش رو دونه دونه داخل خاک کنند ؟ الان اون پیاز های درشت شدن شکل تیله که ؟ اینها چین؟
کل سرمایه اقا محمود از بین رفت که پیاز زیر 15 -10گرم که برای گلخونه نمی تونه استفاده کنه اینها تیله ها رو حالا چیکار کنه؟
دلیل کوچک شدن پیاز زعفران برای گلخانه ای ها
از زمانی که زعفروش رو راه انداختم، به هیچ مشتری یا فالوری توصیه نکردم بره سراغ کاشت زعفران گلخانه ای با اینکه تعداد افرادی که از ما خواستن و راهنمایی گرفتن کم نبوده.
ببینید یکسری تبلیغات اتفاق افتاده ملت هوس کاشت زعفران بدون خاک کردند. ولی نمی دونن بابا دردسر های کار چیه ؟ هزینه هاش چقدره؟ سود اش چقدره ؟
ببخشید می دونم جاش اینجا نیست ! برای همین توی آموزش کاشت زعفران گلخانه ای که رایگان هست فیلم و ویس هاش من معایب کار رو با صراحت و واقعیتی که جایی نمی شنوید بیان کردم.
توی این مقاله فقط همین نکته رو بهتون میگم که کسایی که پیاز زعفران گلخانه ای می کارید درسته سال اول کلی هزینه پیاز درشت می دید بعدش چی میشه ؟
آذر باید پیاز ها رو منقل کنید به خاک تا سال بعد پیاز های زعفران درشتی بهتون بده و به قولی 1 تن پیازتون بشه 3 تن پیاز زعفران
ولی چند نفرتون تونستید همچین کاری بکنید؟
چند نفرتون پیاز های زعفران تون رو خراب کردید ؟
پیاز زعفران بدون خاک رو تا آبان برای گلدهی نگه داشتید بدونید که پیاز زعفران تا همون آبان داره از خود بنه یعنی از خود پیاز تعذیه می کنه برای همین اگه مثلا توی تیرماه پیاز هاتون 15-20 گرم بودن آذر وزن بزنید فکر می کنید آب رفتن ! سبک شدن انگار حالت مقداری پوک شدن دارند و وزن شون کمتر شده
که همان طور که گفتم دلیل اش از دست دادن آب و مقداری هم تعذیه خود پیاز زعفران هست.
از آذر نیاز شدید داره که حتما بره داخل خاک و خاک خوب و بعدش هم از آذر تا فرودین باید به زمین آب بدید تعذیه اش کنید و توجه و رسیدگی کنید تا پیاز هاتون درشت بشه.
و اگر شما به این مرحله کم توجه کنی سال بعد 3 تن پیاز درشت نخواهید داشت بلکه یکسری تیله کوچیک پیاز زعفران دارید تعداد شون زیاده ولی دیگه به درد نمی خوره که بکنید و دوباره پیاز زعفران گلخانه ای داشته باشید.
جمع بندی مقاله
5 فاکتور اساسی در بزرگ شدن پیاز زعفران نقش اساسی دارن. این عوامل چی بودن؟
تغذیه پیاز زعفران از آذر تا فرودین
عمق کاشت پیاز زعفران
آبیاری و رطوبت
بافت و نوع خاک مزرعه
سن مزرعه زعفران
سخن پایانی و دعوت از شخص شما
این مقاله هم از سری مقالات کاشت زعفران زعفروش به اتمام رسید، من و بچه های تیم زعفروش اصرار داریم صحبتی که توی مقاله میشه مبنی بر تجربه باشه تا برای مخاطب و خواننده هامون ارزشی به جا بزاره.
شمایی که این مقاله رو می خونید اگر تجربه ای در حوزه کاشت زعفران دارید،
دوست دارید اون تجربه تون رو بقیه هم بدونند؟
دوست دارید تجربه با ارزش خودتون رو با بقیه شریک بشید؟
خیلی خوشحال میشم اون رو با ما به اشتراک بزارید، با اسم و فامیل خودتون تجربه تون توی سایت زعفروش منتشر میشه. (چجوری؟ کافیه توی واتساپ یا تلگرام 09927962791 تجربه تون رو بهمون بگید )
Vel eros amet amet mauris a habitasse scelerisque? Vel urna dis et, placerat phasellus, diam in! Placerat nec facilisis, tortor tristique. Arcu placerat sagittis, velit lorem scelerisque egestas. Lundium et, ultrices, et tempor vel proin est! Lundium sociis ac, ut ultricies ridiculus ultricies pulvinar scelerisque et adipiscing auctor, urna platea non rhoncus magna egestas montes platea sed porta nisi porta, mus integer porta elit.
فاطمه بیات از اصفهان، مربا گلبرگ زعفران و شربت گلبرگ زعفران رو درست کردن و دستور پخت اش و عکس ها اش رو برای ما فرستادن
همین الان می تونی فایل اش رو دانلود کنی
کاقیه شماره تماس و اسم تون رو وارد کنید
یه لحظه صبر کن، یه پیشنهاد خوب دارم
فاطمه بیات از اصفهان که بعد از خوندن این مقاله، مربای گلبرگ زعفران رو درست کردن تک تک تجربیات شون رو به صورت گام به گام بهمون گفتن، اگه دوست داری تجربه های فاطمه خانم بیات رو بخونید، همین الان می تونی دانلود کنی